Udruga građana, poduzetnika, gradova i općina.
Razvoj jugoistočnog dijela Splitsko-dalmatinske županije.
Povezivanjem do jednake kvalitete života u svim dijelovima.

lag-adrion.hr

Ulaganjem u vrtiće protiv iseljavanja!-Općina Šestanovac

Ulaganjem u vrtiće protiv iseljavanja!-Općina Šestanovac

Općini Šestanovac su 2019. godine odobrena financijska sredstvima preko LAG Natječaja iz Lokalne razvojne strategije LAG – a „ADRION“ za mjeru 3.2.1. „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“. Dodijeljeni iznos potpore je 221.618,75 kn što čini i ukupnu financijsku vrijednost projekta. Dobivenim sredstvima Općina Šestanovac planira poboljšati kvalitetu izvedbe vrtićkog i predškolskog programa nabavkom nove opreme.

„Dječji vrtić u naselju Šestanovac je jedan od krucijalno važnih projekata za ostanak mladih obitelji na području naše Općine gdje je izražena depopulacija stanovništva“.- rekao nam je Pave Čikeš, Načelnik Općine Šestanovac

Ovim projektom poboljšati će se životni uvjeti u Općini Šestanovac tako što će se opremiti postojeća zgrada dječjeg vrtića: bijelom tehnikom, informatičkom opremom, namještajem te će se poboljšati sustav grijanja i klimatizacije. Na ovaj način bi se znatno poboljšala funkcionalnost prostora u kojem se provodi vrtićki i predškolski program, a što bi u konačnici rezultiralo zadovoljstvom djece i roditelja.

„Općina Šestanovac je član LAG-a „ADRION“ od 2012. godine, odnosno naš su osnivač! Zajedničkim radom i suradnjom osigurali smo ukupna sredstva za sve općine i gradove na našem području, a drago mi je da su već na prvom natječaju postali i korisnici sredstava LAG natječaja koja su usmjerili u demografske mjere. Načelnik i predstavnici Općine suorganizirali su i sudjelovali na nizu sastanaka i edukacija za razvoj općinskih projekata svog stanovništva, što će vjerujem dati sve više rezultata!“ – Dragica Vranješ, predsjednica LAG-a „ADRION“

Općinu Šestanovac čine naselja Šestanovac, Kreševo, Katuni, Grabovac i Žeževica s ukupno 2.685 stanovnika.

Općina Šestanovac dugi niz godina nije imala svoj vrtić, nego su roditelji djecu vrtićkog uzrasta morali voditi u vrtiće susjednih lokalnih samouprava, što je znatno otežavalo i roditeljima i  djeci, a i samoj Općini. Da bi svojim mladim obiteljima, odnosno djeci osigurala normalno i zajedničko pohađanje vrtića, 2016. godine Općina je sagradila mali vrtić u centru naselja Šestanovac te je stavljen u funkciju za jednu skupinu djece vrtićke dobi (25 djece).

Unatoč naporima Općine, novosagrađeni vrtić ne zadovoljava sadašnje potrebe Općine Šestanovac, pa dio vrtićke djece pohađa vrtić u susjednoj Općini Zadvarje. Općina svim naporima pokušava svojoj djeci vrtićkog uzrasta, a i njihovim roditeljima, olakšati tako što jednim dijelom sufinancira troškove pohađanja vrtića za svako dijete. Također, Općina Šestanovac u dugoročnim planovima planira izgraditi odnosno osigurati jedinstveni vrtić koji će pohađati sva djeca s područja Općine.

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...