Razvoj jugoistočnog dijela Splitsko-dalmatinske županije.
Povezivanjem do jednake kvalitete života u svim dijelovima.
Udruga građana, poduzetnika, gradova i općina.

lag-adrion.hr

Sa sjevera Poljske na jug Hrvatske – prve organizirane ture u dijelovima našeg zaleđa

Sa sjevera Poljske na jug Hrvatske – prve organizirane ture u dijelovima našeg zaleđa

Lokalnu akcijsku grupu „Adrion“ i naše članove posjetile su kolege iz LAG – a „Bialowieza forest“ koji se nalazi na sjeveroistoku Poljske uz granicu s Bjelorusijom i Litvom, a sve s ciljem upoznavanja s primjerima dobre prakse.

Ovom prilikom posjetili su naše članove koji se uspješno bave poljoprivredom te su svoje projekte financirali iz EU sredstava.

Tako su članovi poljskog LAG – a s našim članovima mogli razmijeniti iskustva prezentacije i promocije domaćih proizvoda i upoznati se s karakteristikama maslinovog ulja, likera, meda, vina, pršuta…

Isto tako, posjetili su maslinik i višnjik gdje su im domaćini objasnili da su morali iskrčiti hektre i hektre kamena kako bi zasadili svoje nasade te da su unatoč sušnim razdobljima, zahvaljujući sustavima navodnjavanja, uspjeli dobiti kvalitetne proizvode.

Na kraju svog posjeta Lokalnoj akcijskoj grupi „ Adrion“ posjetili su Općinu Runovići gdje ih je u pčelinjaku BSRZ – a  „Zima“ dočekao načelnik Mario Repušić.

Domaći pčelari iz BSRZ –  a „Zima“ razmijenili su svoja iskustva s pčelarima iz LAG – a „Bialowieza forest“, a načelnik je s njima dogovorio i budući posjet.

Ovo nije prvi put da poljski i ostali LAG – ovi dolaze u LAG „Adrion“, 2017. godine  predstavnici čak dvadeset i dva poljska LAG – a posjetili su LAG „Adrion“, također i u 2016. godini, a po primjere dobre prakse dolazili su nam predstavnici LAG – ova iz Finske i Češke.

Nadamo se da će u budućnosti ovakvih posjeta biti još više kako bi se naši proizvođači ohrabrili i osvijestili svoju važnost.

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...