Udruga građana, poduzetnika, gradova i općina.
Razvoj jugoistočnog dijela Splitsko-dalmatinske županije.
Povezivanjem do jednake kvalitete života u svim dijelovima.

lag-adrion.hr

Razvoj profesionalnog maslinarstva i prodaje – OPG Franjo Čovo

Razvoj profesionalnog maslinarstva i prodaje – OPG Franjo Čovo

U mjestu Baška Voda, ali i Rašćanima (Grad Vrgorac) smjestilo se Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Franjo Čovo. OPG je osnovan 2003. godine te se bavi proizvodnjom maslinovog ulja i vina. S trženjem proizvoda OPG nema problema, a najčešći su mu kupci sve brojniji turisti.

Sredstvima dodijeljenim iz mjere Lokalne razvojne strategije „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ (2.1.2.) u iznosu od 111.607,5 kuna OPG Franjo Čovo namjerava modernizirati i unaprijediti poslovanje i povećati proizvodni kapacitet kupnjom dodatnog poljoprivrednog zemljišta za podizanje novog maslinika, gradnjom kućice za skladištenje poljoprivredne mehanizacije i kupnjom novog motokultivatora. Kupnjom dodatne inox opreme za skladištenje maslinova ulja osigurati će kvalitetno skladištenje maslinova ulja. Da bi si olakšao, odnosno umanjio troškove ljudskog rada u svojim maslinicima, Franjo planira kupiti i multifunkcionalnu leđnu bateriju s priključkom za rezidbu i branje maslina.

„Već sam se prijavljivao na natječaje za mjeru 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ na nacionalnoj razini, ali zbog strogih uvjeta nisam prošao. Kada sam vidio LAG-ov natječaj  za mjeru 2.1.2. bio sam skeptičan u vezi prijave,  ali sam se na nagovor predsjednice LAG-a „ADRION“ Dragice Vranješ ipak prijavio.“- rekao nam je Franjo.

 Franjo obrađuje polja u mjestima Baška Voda (maslinici) i Rašćane (vinogradi) kraj Vrgorca. Od maslina uzgaja sortu Oblicu i Levantinku, dok su u vinogradu najzastupljenije bijele sorte Zlatarica i Bila Medna, a od crnih Crljenak. Redovito se obrazuje i pohađa predavanja vezana za maslinarstvo i uljarstvo pa je tako često gost na maslinarskoj manifestaciji Noćnjak te predavanjima organiziranima od strane udruge maslinara „Paićuša“ iz Piska. Također Franjo je i aktivni član maslinarske  udruge „Balabra“ iz Baške Vode.

„U primorskim mjestima proizvođači vrlo često prodaju proizvode tek na kućnom pragu, a unatoč interesu turista za prodajnim mjestima poljoprivrednih proizvoda. OPG Franjo Čovo već dugi niz godina prodaje svoje proizvode na otvorenom, a u posljednjem razdoblju je vlastitim sredstvima napravio i prezentacijski prostor za proizvode. Kada potičemo ljude na prijave, važno nam je da bez obzira na rezultat oni imaju uredno pripremljenu dokumentaciju i sami projekt te da se ohrabre na više prijava ukoliko na prvim nemaju dovoljno bodova. Iako je broj bodova naših poljoprivrednika na nacionalnim natječajima bio niži zbog usitnjenih parcela, upornošću smo došli do situacije da smo kraj koji ima odlične rezultate na nacionalnoj razini te jedan od najuspješnijih po broju odobrenih prijava. Jednom kada naš poljoprivrednik prijeđe minimum proizvodnje koji se od njega zahtjeva, postane uspješniji i na svim daljnjim mjerama za pokretanje i razvoj turizma u sklopu OPG-a, preradu…“-Dragica Vranješ, predsjednica LAG-a “ADRION”.

Vinogradi u posjedu OPG-a  su iznimno stari te devastirani od strane sve brojnijih divljih svinja te su u zadnje vrijeme bili suočeni i s jakim elementarnim nepogodama (tuča i niske temperature) što je iznimno unazadilo i onemogućilo proizvodnju vina na OPG-u, pa stoga Franjo planira većinu vinograda u Rašćanima prenamijeniti u maslinike. Sadnja maslina u Dalmatinskoj zagori doživljava sve veći zamah pa se tako i Franjo želi okušati proširivanjem postojećih maslinika (Baška Voda) na prostor zabiokovskog mjesta Rašćane. Planira posaditi sorte koje dobro podnose hladniju klimu (Oblica, Leccino, Istarska Bjelica te Coratina).


 

 

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...