Razvoj jugoistočnog dijela Splitsko-dalmatinske županije.
Udruga građana, poduzetnika, gradova i općina.
Povezivanjem do jednake kvalitete života u svim dijelovima.

lag-adrion.hr

OPG ŠARIĆ – bijeg u jedinstveni ambijent starih obiteljskih kamenih kuća

OPG ŠARIĆ – bijeg u jedinstveni ambijent starih obiteljskih kamenih kuća

U naselju Ume, mjestu Tugare smjestilo se sjedište obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Šarić. Prostor je to povijesne Poljičke republike. Nositelj OPG – a  je diplomirani agronom Andro Šarić koji ima višegodišnje iskustvo rada u struci. OPG Šarić primarno se bavi poljoprivredom; obrađuju nasade maslina, trešanja, breskvi, jabuka, šljiva i vinove loze.

Sredstvima dodijeljenim iz mjere 6.2.1. “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima” u iznosu od 372.000,00 kn OPG Šarić planira obnoviti ”sklop” Šarić od 4 kuće s okućnicom te sačuvati obilježja tradicijskog graditeljstva.

Ruralna cjelina Ume ima svojstvo kulturnog dobra Republike Hrvatske, jer se sačuvala izvorna organizacija seoskog prostora s mrežom putova, suhozida, te arhitektonski sklopovi – kuće, koje su građene autohtonim materijalima, kreirane po mjeri pojedinca, njegovim potrebama i mogućnostima.

Kuće će se sastojati od 4 apartmana i restorana kapaciteta 40 osoba, a uključivat će i kužinu (ognjište) u kojoj će biti komin i krušna peć. Okućnicu od 10 000 m2 će sačinjavati popločano unutrašnje dvorište, livada okružena hrastovima, maslinik, vinograd i padina s hrastovima i makijom. Gostu je na raspolaganju cjelokupni prostor gospodarstva s ciljem da se ne osjeća kao gost već kao prijatelj.

Agroturistička ponuda Obiteljskog gospodarstva Šarić gostima nudi doticaj sa zemljom kroz sudjelovanje u radu na gospodarstvu, upoznavanje tradicionalnih metoda u poljoprivredi ili preradi kao što su štradunavanje, soljenje, pečenje rakije, gradnja suhozida, a predah od rada i svakodnevnice je najbolji uz čašu vina i Poljički soparnik.

Pokretanjem nove nepoljoprivredne djelatnosti očuvati će se postojeće radno mjesto, a po potrebi će Andro angažirati ostale članove obitelji koji su mu stalna podrška i pružaju mu bezuvjetnu pomoć.

“Također, u Uredu LAG – a ADRION sam našao mjesto u kojem mogu provjeriti i pregledati svoju prijavu i dobiti sigurnost da ono što radimo može dobiti i širu podršku i sredstva za financiranje te očuvanje ruralne cjelinu Ume koja predstavlja istinsku kulturnu, povijesnu i antropološku vrijednost u očuvanju Hrvatske kulturne baštine. Stoga bih se želio zahvaliti djelatnicima LAG – a ADRION “ na pomoći pri prijavi i podršci koju su mi pružili.“

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...