Povezivanjem do jednake kvalitete života u svim dijelovima.
Razvoj jugoistočnog dijela Splitsko-dalmatinske županije.
Udruga građana, poduzetnika, gradova i općina.

lag-adrion.hr

OPG Petričević spaja ruralni turizam i poljoprivredu

OPG Petričević spaja ruralni turizam i poljoprivredu

OPG Petričević čije se sjedište nalazi u Postranju, naselju u općini Proložac odlučio je proširiti svoju djelatnost na način da postojeću kuću preuredi u ruralnu kuću za odmor. Nositelj OPG-a je Slavko Petričević koji se zajedno sa svojom obitelji već dugi niz godina uspješno bavi proizvodnjom grožđa te ratarskih kultura poput krumpira. OPG Petričević registriran je za proizvodnju vina i rakije, ali kako kaže proizvodi ih samo za svoje potrebe.

Iz mjere 6.2.1. “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima”  korisniku su dodijeljena sredstva u iznosu od 372.000,00 kn. Navedeni iznos korisnik će uložiti u izradu krova, fasade te unutrašnje uređenje objekta. Također, prilikom ulaganja korisnik će misliti i na zaštitu okoliša te će ugraditi dizalice topline koje će koristiti za grijanje prostora na taj način 75 % toplinske energije uzima se iz okoline.

Završetkom ovog projekta korisnik planira zaposliti svoju suprugu Ivku koja je trenutno nezaposlena.

Obzirom da su dobivena sredstva nedostatna da se kuća završi u potpunosti, OPG Petričević se prijavio i na Natječaje Ministarstva turizma i Splitsko – dalmatinske županije za uređenje okućnice i izgradnju bazena. Kako nam je gospodin Petričević rekao na prijavu za ove natječaje potaknuo ga je sve veći broj kuća za odmor u Imotskoj krajini.

Specifičnost ovog objekta je u tome što je okružen prirodnim ljepotama, koje su simbol Imotske krajine, poput jezera Galipovac te Manastira, akumulacijskog jezera Prološkog Blata i toka rijeke Vrljike.

Kao dokaz da realizacijom projekta ruralnog turizma neće zapostaviti poljoprivredu koja je primarna djelatnost je prijava na nacionalni natječaj za male poljoprivrednike iz kojeg ukoliko dobije sredstva planira kupnju mehanizacije. Slavko nam se pohvalio da je ove godine zasadio 300 kg krumpira te da se nada dobrom urodu.

Ured LAG – a ADRION uvelike mi je pomogao pri pisanju prijave na ovaj natječaj te me potaknuli na prijavu za druge natječaje za koje su mi isto pružili pomoć.

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...