Udruga građana, poduzetnika, gradova i općina.
Povezivanjem do jednake kvalitete života u svim dijelovima.
Razvoj jugoistočnog dijela Splitsko-dalmatinske županije.

lag-adrion.hr

Na dan borbe protiv suše dajemo vam primjer dobre prakse!

Na dan borbe protiv suše dajemo vam primjer dobre prakse!

Jeste li ikad pomislili da na škrtoj dalmatinskoj zemlji, buri i suši odolijevaju nasadi trešanja i to čak njih 2720?

U općini Šestanovac nalazi se jedan takav voćnjak u vlasništvu tvrtke Prius fructus d.o.o, a koji je financiran sredstvima iz mjere 101 iz IPARD pretpristupnog fonda EU kao prvo poljoprivredno gospodarstvo prijavljeno uz pismo potpore LAG-a.

U drugoj fazi gospodarstvo koristi i sredstva Programa ruralnog  razvoja te u drugoj fazi između ostalog ulažu i u sustav navodnjavanja.

Obzirom na vruća i sušna ljeta kakva su karakteristična za mediteransku klimu, ovi poljoprivrednici su doskočili problemu te u svom voćnjaku ugradili sustav navodnjavanja kap na kap.

Navodnjavanjem se regulira vodni režim u tlu, zračni režim, toplinski režim i omogućuje ishrana biljke i voćke.  

Voćarska proizvodnja zahtijeva određenu količinu oborina i određeni raspored istih tijekom vegetacije. Ako su te oborine manje i raspored istih nepravilan navodnjavane je obvezna mjera u suvremenoj i intenzivnoj proizvodnji.

Navodnjavanje kap na kap najbolje je započeti odmah nakon sadnje biljaka kako bi se osigurala uspješnost sadnje ali i biljka navikla na prihvat vlage.

Ovakva vrsta navodnjavanja ima bezbroj prednosti kao što su: mala potrošnja vode, mala potreba za radnom snagom, koncentracija korijena u određenom volumenu tla, povećana učinkovitost primanja vlage i minerala, ne pogoršava fizikalna svojstva tla, manji je razvoj bolesti i štetnika, manji troškovi održavanja i eksploatacije i sl.

Ovakvo navodnjavanje dobar je primjer borbe protiv suše, ali i dokaz da škrta zemlja može dati kvalitetne i ukusne plodove te stvoriti nova radna mjesta!

Ako želite navodnjavati svoje poljoprivredne poršine slobodno nam se javite!

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...