LAG „ADRION“ – potpora uređenju vrtićke kuhinje za 190 djece u Vrgorcu– Dječji vrtić „Pčelica“

LAG „ADRION“ – potpora uređenju vrtićke kuhinje za 190 djece u Vrgorcu– Dječji vrtić „Pčelica“

U siječnju 2019. godine Lokalna akcijska grupa „ADRION“ objavila je drugi po redu LAG Natječaj iz Lokalne razvojne strategije LAG-a „ADRION“ za tip operacije 3.2.1. „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.“

Cilj projekta je bio poboljšanje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo.

Na taj način, uz niz drugih projekata u našim gradovima i općinama, LAG „ADRION“ financira i opremanje kuhinje Dječjeg vrtića „Pčelica“ u Vrgorcu u naselju Pčelinjak kojeg ovaj tjedan predstavljamo kako bi potakli slične projekte na našem području budući da smo osigurali sredstva i za druge. Ukupna vrijednost projekta, odnosno iznos potpore je 208.348,63 kn.

Dječji vrtić „Pčelica“ u Vrgorcu izgrađen je prije 39 godina te je zbog svoje dotrajalosti, prema navodima djelatnika, prijavljen na projekt unutarnjeg uređenja na mjeri 7.4.1. iz nacionalnih sredstava koji nije obuhvatio uređenje kuhinje.

„Djeca moraju biti zajednička briga sviju nas i drago nam je da smo svojim radom pridonijeli osiguranju sredstava za financiranje opremanja kuhinje u kojoj se spremaju obroci za 190 djece. Podsjećam, LAG „ADRION“ i izvan svojih redovnih aktivnosti daje dodatan napor u poticanju zdravih navika kod djece. Tako smo do sada u vrtiće na našem prostoru donirali domaće, proizvode kao što su med, maslinovo ulje, smokve, domaći eko džemovi, sok od aronije i slično. Financirali smo i niz predavanja nutricionista te didaktičke igračke kojima je za cilj upravo poticanje zdravih navika u prehrani djece. Osim na djecu usmjeravali smo se na odgojitelje i roditelje, ali moramo reći da su nam i roditelji javljali da su ih nakon naših predavanja djeca „učila“ kako se zdravo hraniti. Isto tako, vrgorački vrtić je bio dijelom projekta kompostiranja u vrtićima, gdje je za njih izrađen komposter s kalifornijskim glistama, a u suradnji s tetama održan i niz aktivnosti na temu odvajanja otpada. Vjerujemo da će i ovakvo opremanje kuhinje u Dječjem vrtiću „Pčelica“ u Vrgorcu pomoći da u našim vrtićima djeca imaju što kvalitetniji obrok.“ – Dragica Vranješ, predsjednica LAG-a „Adrion“

Više o detaljima opreme za buduće prijavitelje:

Projektom opremanja predviđeno je da se kuhinja opremi novim rukoperom, vertikalnim zamrzivačem, vertikalnim hladnjakom, električno parnim konvekcijskim aparatom s bojlerom i postoljem, perilicom posuđa s ulaznim i izlaznim stolom, otvorenim sudoperom, stolom sa zatvorenim kliznim vratima, visećim ormarom te automatskim repuratorom. Dodatnom opremom omogućuje se spremanje jela koja do sada, prema navodima iz vrtića, nije bilo moguće pripremati.