Udruga građana, poduzetnika, gradova i općina.
Povezivanjem do jednake kvalitete života u svim dijelovima.
Razvoj jugoistočnog dijela Splitsko-dalmatinske županije.

lag-adrion.hr

LAG ADRION – financiranje malih poljoprivrednika kroz prvi LAG natječaj – rezultati i najave

LAG ADRION – financiranje malih poljoprivrednika kroz prvi LAG natječaj – rezultati i najave

U rujnu 2018. godine LAG „ADRION“ je započeo s provedbom Lokalne razvojne strategije LAG – a „ADRION“ raspisavši prvi LAG Natječaj za mjeru 2.1.2. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“.

Iznos potpore po projektu je 15.000 EUR u kunskoj protuvrijednosti 111.607,50 HRK. Na ovaj natječaj pristiglo je ukupno 14 prijava, a odabrano je 11 projekata koji su zadovoljavali uvjete i kriterije propisane natječajem.

Ured LAG – a „ADRION“ je nakon što su na 35. sjednici Upravnog odbora donesene konačne Odluke o odabiru projekata na natječaju za mjeru 2.1.2. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ te formirana Konačna rang lista, dana 31. svibnja 2019. godine za iste podnio Zahtjev Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je postupak u cijelosti potvrdila.

Odabrana su sljedeća poljoprivredna gospodarstva (PG-ovi), od kojih su većina obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG-ovi):

OPG Matko Kunac, OPG Franjo Čovo, OPG Goran Filipović, OPG Marija Vodanović, OPG Jure Radovčić, OPG Ivan Krželj, OPG Zoran Bradarić, OPG Zvonimir Lešina, OPG Marijan Abramović, OPG Vanda Kovačić te Braniteljsko – socijalno radna zadruga Zima.

Prijavitelji su iz općina: Cista Provo, Dugi Rat , Zadvarje, Podgora, Baška Voda i Runovići te gradova Omiš i Vrgorac. Upravo završava i novi krug natječaja kroz koji se financira novih 17 poljoprivrednih gospodarstava, a u sljedećoj godini će se objaviti i novi natječaj za promatrani tip operacije.

Dodijeljeni iznos potpore je 111.607, 50 kn po projektu što ukupno čini 1.227.682,50 kn dodijeljenih sredstava potpore. Dobivenim sredstvima prijavitelji projekta će modernizirati i unaprijediti proces rada i poslovanja svojih gospodarstava te kupiti potrebnu opremu i povećati proizvodni kapacitet.

Pojedinačno sredstva se koriste za kupnju zemljišta, sređivanje prezentacijskih prostora za prodaju poljoprivrednih proizvoda, povećanje pčelinjih zajednica, razvoj povrćarstva, nabavu opreme za maslinarstvo kako branje maslina, tako i preradu i skladištenje ulja te mnogu drugu opremu koja će omogućiti da što više domaćih proizvoda bude proizvedeno na našem području.

LAG „ADRION“ je osigurao još sredstava za ovakve projekte u sljedećoj godini te se veselimo budućim suradnjama.

Kroz svaki tjedan u budućem razdoblju predstavit ćemo sve projekte pojedinačno kako bi Vas motivirali u pripremi vlastitih projekata i nove prijave ukoliko prijašnje nisu bile potpune ili nije bilo dovoljno sredstava za Vaš projekt do sada.

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...