Udruga građana, poduzetnika, gradova i općina.
Povezivanjem do jednake kvalitete života u svim dijelovima.
Razvoj jugoistočnog dijela Splitsko-dalmatinske županije.

lag-adrion.hr

LAG „ADRION“ dodijelio sredstva i za sportsku infrastrukturu u Dugome Ratu

LAG „ADRION“ dodijelio sredstva i za sportsku infrastrukturu u Dugome Ratu

Općini Dugi Rat su 2019. godine odobrena financijska sredstvima preko LAG Natječaja iz Lokalne razvojne strategije LAG – a „ADRION“ za mjeru 3.2.1. „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“. Dodijeljeni iznos potpore je 222.375,00 kn, dok ukupna financijska vrijednost projekta iznosi 297.118,75 kn.

„Ovim putem izražavam zadovoljstvo zbog toga što smo zajedničkim udruživanjem i radom u LAG-u „ADRION“, sredstva LAG-a učinili dostupnim za ovakve projekte za sportske klubove, a nedavno smo vidjeli i da su naši poljoprivrednici bili uspješni na LAG natječaju“. – rekao nam je Jerko Roglić,  načelnik Dugog Rata.

Dobivenim sredstvima Općina Dugi Rat planira rekonstruirati i opremiti zgradu i teren nogometnog kluba Orkan te tako stvoriti odgovarajuće uvjete za održavanje redovnih treninga, turnira i drugih društvenih događanja i aktivnosti.

„U Dugom Ratu imamo velike infrastrukturne potrebe koje Općina ne može sama financirati, od kojih izdvajam i gradnju novog vatrogasnog doma. Drago nam je da s LAG natječajem koji raspisujemo za malu infrastrukturu možemo pokriti i zadovoljiti potrebe ove općine kako bi mogla vlastita sredstva maksimalno usmjeriti na velike infrastrukturne projekte za koje zbog visoke gustoće naseljenosti najčešće nema financiranja na nacionalnoj razini.  Kroz drugi natječaj koji ćemo raspisati u sljedećoj godini vjerujemo da će sve naše općine i gradovi iskoristiti ove prilike u LAG-u, a koje LAG ima na raspolaganju zahvaljujući uspješnom procesu korištenja Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.– Dragica Vranješ, predsjednica LAG-a „ADRION“.

Prijavljeni projekt rekonstrukcije i opremanja nogometnog kluba Orkan  će se provesti u naselju Dugi Rat i od velike je važnosti za cjelokupno stanovništvo istoimene Općine. Zbog lošeg i derutnog stanja same zgrade NK Orkan potrebna je njena rekonstrukcija i sanacija. Obnovom zgrade poboljšali bi se uvjeti za treniranje i korištenje navedenog prostora, ali i energetska učinkovitost same zgrade koja bi dovela do smanjenja troškova održavanja i potrošnje. Projektom je planirano i opremanje nogometnog travnjaka novim sustavom navodnjavanja koji je također od velike važnosti za nogometni klub. Sve navedene aktivnosti se provode kako bi krajnji korisnici imali što bolje i kvalitetnije uvjete prilikom korištenja zgrade i travnjaka nogometnog kluba.

 

Nogometni klub Orkan ima dugu povijest. Osnovan je davne 1918. godine tako što je skupina mještana sakupila novac za kupnju prve lopte i počela s treninzima na neravnim terenima u okolici obližnje tvornice. Jedan od najvećih uspjeha NK Orkana je osvajanje prvog mjesta u jedinstvenoj Dalmatinskoj ligi u sezoni 1966/67. te kvalifikacije za tadašnju Republičku ligu, kao i trostruko osvajanje  Kupa Dalmacije u godinama 1961., 1962. i 1963.  Iz NK Orkana su ponikli mnogi igrači kao što su bivši hrvatski reprezentativci Tonći Gabrić i Tomislav Erceg. Sadašnji stadion kluba Orkan naziva „ŠRC Dalmacija“ je izgrađen 1978. godine te ima ukupnu površinu od oko 8.000 m2, kapaciteta oko 3.000 mjesta.

NK Orkan se trenutačno natječe u 4. Hrvatskoj nogometnoj ligi-jug, a u klubu trenira više od 190 djece i odraslih raspoređenih u 8 skupina. Osim sportaša stadion Orkana koriste djeca iz lokalno dječjeg vrtića i škole.

 

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...