Povezivanjem do jednake kvalitete života u svim dijelovima.
Razvoj jugoistočnog dijela Splitsko-dalmatinske županije.
Udruga građana, poduzetnika, gradova i općina.

lag-adrion.hr

Isplati se biti poljoprivrednik i u Dugom Ratu – Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Bradarić Zoran

Isplati se biti poljoprivrednik i u Dugom Ratu – Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Bradarić Zoran

U mjestu Dugi Rat, smjestilo se Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Bradarić Zoran. Poljoprivreda i ribarstvo se u obitelji Bradarić prenose s koljena na koljeno. Obitelj Bradarić se bavi pčelarstvom, odnosno proizvodnjom meda, a svoje proizvode prodaju na štandu u Dugom ratu. Njihov trud prepoznali smo i mi u LAG-u „Adrion“.

Sredstvima dodjeljenim iz mjere Lokalne razvojne strategije „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ (2.1.2) u iznosu od 111.607,5 kuna OPG Bradarić Zoran namjerava modernizirati i unaprijediti poslovanje i povećati proizvodni kapacitet povećanjem broja pčelinjih zajednica. Proizvodnju su počeli sa 2 košnice, a sada ih imaju 35. Dobivenim sredstvima iz projekta ih planiraju proširiti na ukupno 55 zajednica. Povećanje broja pčelinjih zajednica podrazumijeva i kupnju dodatne opreme, pa tako dobivena sredstva planiraju investirati i u poljoprivrednu mehanizaciju (motorna kosa, motorna pila, motokultivator), različitu pčelarsku opremu (topionik voska, vrcaljka, košnice itd.) te prikolicu i platformu za prijevoz odnosno selidbu pčelinjih zajednica.

Projekt planiraju provesti na dvije lokacije: Područje Dugog Rata i Omiša.

„Osim lokalnog stanovništva najznačajniji su nam kupci turisti koji prolaze kroz to jako prometno mjesto. S obzirom da potražnja za kvalitetnim domaćim medom raste, postoji velik prostor za povećanje postojeće proizvodnje“, rekao nam je Zoran.

Kvalitetu pčelinjih proizvoda OPG-a Bradarić Zoran potvrđuje i medalja za kvalitetu dobivena na međunarodnom natjecanju u Tuzli, BIH.

„Iako poljoprivreda već dugo nije među glavnim gospodarskim djelatnostima u našim obalnim mjestima, one rijetke koji se uz turizam „ne boje motike“ svakako nastojimo podržati. Iako je u tom dijelu manje proizvođača nego u zaleđu, „obalni“ proizvođači u distribuciji domaćih proizvoda koriste prednosti turizma ne samo za svoje već i proizvoda zaleđa koje prodaju u svojim kušaonama i prezentacijskim prostorima koje naše općine i gradovi na obali svim domaćim proizvođačima nude kroz ljetne sajmove. Vizija Općine Dugi Rat da se priključi zajedničkom strateškom planiranju u LAG-u „Adrion“, polučila je tako plodove obzirom da ovaj projekt zbog visokog indeksa razvijenosti ne ostvaruje dovoljan broj bodova na nacionalnoj razini. Obzirom na krške terene naši poljoprivrednici su često premali i za definiciju „malih poljoprivrednika“ na nacionalnoj razini.“- Dragica Vranješ, predsjednica LAG-a „Adrion“.

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...