Pogled na Gradac s planine i obale

Općina Gradac je administrativno i kulturno središte mjesta Brist, Podaca, Zaostrog i Drvenik. Područje je povezano planinskim stazama, jadranskom cestom i šetnicom uz more, te je pravi primjer skladne povezanosti srednjovjekovnih ostataka, ostataka iz rimskih vremena, francuske, mletačke i austrougarske vlasti,  prekrasne prirode, različitih kultura i običaja koji se isprepleću, nudeći nezaboravni doživljaj Mediterana u onom svom izvornom obliku.
Brist je rodno mjesto fra Andrije Kačića Miošića, u blizini čije se rodne kuće nalazi spilja "Dušina" u koju su se prema legendi 1658.g bježeći pred turskim napadima s mora Brišćani sklonili i nastradali od Turaka koji su zapalili veliku vatru ispred samog ulaza. U samom mjestu se nalazi zavjetna kapela Sv.Ante iz 1807.g.  koja je izgrađena zahvaljujući ženama iz obitelji Miošić koje su se zavjetovale da će se na tom mjestu izgraditi crkva ako se njihovi muževo sretno vrate iz rata.
U mjesnoj župnoj crkvi Sv: Margarite iz 1870. se čuva spomenik svetice iz XVIII.stoljeća, središte mjesta krasi brončani kip fra Andrije Miočića koji je izradio Ivan Meštrović. Odmah pored crkve se nalazi zgrada pučke škole izgrađene 1878. i jedna je od najstarijih školskih zgrada u Dalmaciji.
Podaca je mjesto kulture i tradicije čije ime se prvi puta spominje u ispravi mletačkog dužda 1571.g.. To je mjesto nesretnih ljubavnika Mladena i Rosande, podačkih Romea i Julije, koji su zbog nedopuštene ljubavi završili tragično, a njihovu ljubav su opjevali mnogi narodni stihovi. Cijelo Staro selo je svojevrsni spomenik kulture, tu se najbolje može doživiti način života ljudi u prošlosti jer se kultura i tradicija među domaćim stanovništvom i dalje čuvaju kroz dalmatinsku pismu, dobro vino i hranu tj. Svim osjetilima doživjeti Dalmaciju kakva je nekad bila.
Zaostrog je turističko naselje na Makarskoj rivijeri, smješteno u podnožju brda Vitera koji se prvi put u pisanim izvorima spominje 1494.g., same početci su iz prapovijesnog doba o čemu svjedoči granitni ručni žrvanj i brojne gomile (nekropole). Civilizacijski otisak su još prije dvijetisuće godina ostavili Rimljani koji se očituje u zanimljivom reljefu plesača i frulaša u ilirskoj narodnoj nošnji, što svjedoči da su pjesma i veselje uvijek bili sastavni dio života ovog područja.
Zahvaljujući povoljnom smještaju uz Jadransko more, blagoj mediteranskoj klimi, bogatoj vegetaciji, Zaostrog je stoljećima nudio čovjeku izvrsne uvjete za život i odmor.
 
Vrijedi vidjeti: Franjevački samostan dobitnik nacionalne turističke nagrade „Antun Štifanić“2001.god., uljara Gradac, staro selo Čista, Jurića kula, živi izvori vode, stada koza i ovaca, zavičajni muzej Gradac, kiparska radionica, spomenik fra Andriji Kačiću Miošiću rad Ivana Meštrovića u Bristu, crkva Sv. Ivan - Grnčenik,Gospine kapelice, Gračke stine,Gospa od zdravlja na malim stinama,Gospa od Anđela Grma, Sv. Paškal na brdu Plana...
 
 

Newsletter

Kontakt

Hrvatskih branitelja 31, 21255 Zadvarje

Rad sa strankama:    
Utorak  10:00 - 13:00
Četvrtak 14:00 - 17:00
Osim ponuđenih termina stojimo na raspolaganju i za ostale termine prema dogovoru.
Terenski rad:  Utorak i Četvrtak
  • Tel/Fax: 00 385 21 411 960
  • Gsm: 00 385 99 4369 422, 00 385 99 4369 414

E-mail. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

            Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sufinancirano sredstvima pristupnog EU programa IPARD kroz mjeru LEADER

eu flag  leader logo  croatian flag

Ipard.jpg 

 

OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE

LAG reklama označavanje ulaganja

Nalazite se ovdje: Home O nama Destinacije unutar LAG-a Pogled na Gradac s planine i obale