Franjevački samostan u Zaostrogu izvrsno prihvatio „novi“ način zbrinjavanja otpada

Franjevački samostan u Zaostrogu izvrsno prihvatio „novi“ način zbrinjavanja otpada

U sklopu projekta „Učinimo otpad korisnim“ komposter je dodijeljen i u Samostan Svete Marije u Zaostrogu.

Samostan su nakon nekoliko mjeseci prikupljanja samog otpada koji će postati vrijedni kompost za eukaliptuse, magnolije, naranče, limune, pregršt povrća posjetile Predsjednica LAG-a „ADRION“ Dragica Vranješ i stručna suradnica na stručnom osposobljavanju Doris Tafra.

U samostanu ih je ugostila gospođa Antonija Mišević koja se brine o održavanju samostana. Korisnicima su donirane i kalifornijske gliste koje će ubrzati proces kompostiranja i poboljšati kvalitetu humusa. Kako bi humus bio što bolji doniran im je i priručnik koji će ih uputiti u pravilan način kompostiranja. Kalifornijske gliste omogućavaju da proces kompostiranja bude što brži i ugodniji (uklanjaju neugodne mirise).

Prve gliste za ovaj projekt donirao je gospodin Vedran Pezelj iz Trilja kojem se i ovog puta zahvaljujemo.

U ovaj samostan stižu one od samih korisnika projekta. Naime, sestra Ankica iz Samostana školskih sestara franjevki u Baškoj Vodi uzgojila ih je dovoljan broj te su u ovoj fazi novi korisnici dobili kalifornijske gliste uzgojene u sklopu ovog projekta.

Ovim projektom  LAG „ADRION“ za cilj ima osvijestiti korisnike ali i posjetitelje samostana o svim koristima kompostiranja biorazgradivog otpada.

Drago nam je da naš projekt „živi“ u Zastrogu te se zahvaljujemo se na gostoprimstvu i nadamo kako će ovaj primjer potaknuti mještane i posjetitelje na kompostiranje. Samostan kojeg smo obišli je pravi primjer održivosti jednog ovakvog mjesta u smislu osiguravanja i proizvodnje hrane. Kada smo ga posjetili u njemu su bili osiguravani obroci i za svećenstvo okolnih župa, a u obilasku sa gđom. Mišević vidjeli smo da su svi kvadrati uredni puni povrća, da se ništa bespotrebno ne baca! – Dragica Vranješ, predsjednica.

Samostan je osnovan početkom 15. stoljeća. Konzervatorski odjel u Splitu ga je 1953. g. proglasio spomenikom kulture te je nezaobilazan lokalitet za posjetu posebno tijekom turističke sezone.