Razvoj jugoistočnog dijela Splitsko-dalmatinske županije.
Udruga građana, poduzetnika, gradova i općina.
Povezivanjem do jednake kvalitete života u svim dijelovima.

lag-adrion.hr

Ekološka proizvodnja mladog OPG-a Karaman

Ekološka proizvodnja mladog OPG-a Karaman

U mjestu Srijane, u zaleđu Omiša, smjestilo se Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Karaman koje je osnovano 2014. godine. Gospodin Tomislav Karaman je nositelj poljoprivrednog gospodarstva, a otac Mate Karaman je član. U sklopu svog OPG – a Tomislav uspješno proizvodi krumpir, češnjak, špinat, grašak, blitvu, batat, paprike, tikvice, mahune, rajčice, krastavce, dinje, jabuke, kruške, trešnje, šljive te aroniju i kupinu.

„Ovo poljoprivredno gospodarstvo s  LAG – om „ADRION“ umreženo je na prošlogodišnjem sajmu te smo imali sreće da je odmah poslije našeg susreta otvoren natječaj upravo za takva gospodarstva te u manje od godinu dana donesena odluka o financiranju istog iz nacionalne mjere Programa ruralnog razvoja. Veselimo se svakoj prilici da pomognemo ovako kvalitetnim proizvođačima. Veliki broj mladih mama obraća se upravo LAG – u u potrazi za „ne špricanim“ domaćim proizvodima. Sve veći broj djece loše reagira na aditive i pesticide u hrani i drago nam je da na našem području postoje i oni koji su ishodili oznake kvalitete i imaju strogo kontrolirane uvjete za proizvodnju ovakvih proizvoda jer u suprotnom kod takvih upita ne možemo jamčiti kvalitetu i sigurnost proizvoda.“- Dragica Vranješ, predsjednica LAG – a „ADRION“.

Sredstvima dodijeljenim iz mjere 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ u iznosu od preko 100 tisuća kuna Tomislav namjerava unaprijediti poljoprivredno gospodarstvo.

Postojeća poljoprivredna oprema OPG – a Karaman nije dostatna za napredak u proizvodnji , a obzirom na to da su kao obitelj blagoslovljeni podmlatkom nakon uloženog truda i novca do sada, dalje je teško samostalno ulagati.

 Tomislav posjeduje motokultivator Agria star 40 godina kojeg između ostalog namjerava zamijeniti traktorom veće snage što će u konačnici smanjiti postotak ljudskog rada, uštediti vrijeme, smanjiti troškove, a povećat će se prinosi i prihodi na gospodarstvu. Veći prinosi i prihodi, a naročito više vremena za obitelj je svakako nešto što veseli!

Planira kupiti 40 sadnica jabuka, 40 sadnica krušaka, 40 sadnica šljiva i 30 sadnica šipaka te opremu za navodnjavanje. Sadnjom novih sadnica voćaka na površini 0,12 hektara Tomislav će ostvariti povećanje ekonomske veličine gospodarstva te povećati raznolikost kultura na postojećem OPG – u.

LAG „ADRION“ uvelike mi je pomogao pri prijavi na ovaj natječaj te im se ovim putem želim zahvaliti“, rekao nam je Tomislav.

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Podijelite sadržaj s prijateljima...